Železniční stanice Pňovany (dříve Nový Dvůr u Stříbra) je výhodné místo pro pěší toulky do okolí přehrady. Nachází se totiž zhruba v polovině délky nádrže. Můžeme ji tedy využít pro výlety všemi směry nebo také jako přestupní stanici na Pacifik. Tato lokální železniční trať vede přes legendární Pňovanský most a opouští tak definitivně údolí Mže. Pokračuje nádherným krajem polí a luk do okolí Konstantinových Lázní pod Hradišťským vrchem. Malá nádraží a zastávky na této trati se svými jmény jako Blahousty, Trpísty, Cebiv, Strahov jsou romantika sama.

Ale vraťme se ještě na malou chvíli na pňovanské nádraží. Za nádražní budovou bývala kdysi v provozu oblíbená výletní restaurace – Lojzovna.  Zde měli možnost osvěžení orosenou plzničkou lidé čekající na příjezd svého vlaku. Bylo to také místo, kde se scházeli dělníci, chataři, trampové a výletníci. Ti většinou dále pokračovali Bezdružickou lokálkou do údolí Hadovky a Úteráku. Některé šťastnější party obsadily opuštěné vojenské pevnůstky. Ty se stávaly již od počátku přirozeným útočištěm trampů, což je tady na Plzeňsku typický jev.

Sem na Neuhof táhli s nedělním soumrakem na vlak chataři, kteří měli v údolí přehrady ty první chaty a boudy. Všechny potřebné věci museli mít na zádech s sebou. Těžké tlumoky, vaky s konzervami a pečivem přenášeli často za bouřlivých nocí ke svým chatám, kde rozděláním ohně v malých kamínkách vznikla teprve ta pravá pohoda. Do vzdálenějších míst za Novým mostem a okolí Rájova usnadnilo situaci vybudování výletní zastávky Pňovany.

/ Nezařazené