Pod Čerňovicemi se nachází nejvýraznější zátoka hracholuské přehrady. Úterský potok tady vytváří meandr ve tvaru písmene W. Vzdutí hladiny navazuje relativně rovným úsekem, jehož závěrečná část se opět lehce stáčí doprava a zvolna se mění v klasický potok. 

Úterák se od začátku západočeského trampingu stává rájem plzeňských trampů. Jeho dolní část od trpístské silnice k Novému mostu se zdá být pro skalní příznivce trochu na okraji, ale právě i zde se nachází několik velmi pěkných míst s letitou trampskou tradicí. V těch nejutajenějších místech nacházíme plácky s ohništěm, kládami k sezení, nebo dokonce se spaním pod skalními převisy. Jedná se většinou o místa v přilehlých roklích nebo v blízkosti studánek s pitnou vodou.

Na soutoku, vysoko nad hladinou přehrady stojí malá betonová pevnůstka. Je zde nádherný výhled na celou oblast soutoku, částečně k Novému mostu a také proti proudu Mže.

V našem dolním hracholuském úseku se těchto pevností nachází relativně malý počet. Je to pochopitelné, přirozenou ochrannou hradbu zde utváří zdejší strmý kaňon. V okolí býv. Hlaváčkova mlýna se linie opevnění odklání od divokých strání Úteráku. Na rovných pláních u Ostrova u Bezdružic jejich počet značně roste. Tyto pevnůstky se stávají rájem pro plzeňské trampy a příznivce vojenské historie. Atraktivnější byly postupně obsazovány a citlivě udržovány. U jiných nalézáme již pouze nepatrné stopy – zarostlý kruh z kamenů ve tvaru ohniště.

Lákala je zejména romantika spojená s osvobozením západních Čech americkou armádou. Zde se pravidelně scházejí nejen tulácké duše, ale i džípařské party, které o tyto objekty pečují. U malých ohnišť pak alespoň jednou za rok u příležitosti uzavření sezony připíjejí ze zelené plechovky s nápisem Pilsner Urquell.

/ Nezařazené